Riksskogstaxering belyser kommande svensk skogshuvudvärk

I en fördjupning om läget för gammal skog sätter SLU ljuset på en framtida utmaning för svensk skogspolitik. EU:s nya förnybartdirektiv begränsar användningen av gammal skog. Men en lösning, som rimmar väl med EU:s föreslagna inriktning, kan underlätta att peka ut och begränsa bruket av gammal skog.

Under de senaste åren har omkring 16 procent av avverkningen i Sverige skett i gammal skog, enligt SLU:s Riksskogstaxering. År 2020 slutavverkades exempelvis 1,4 procent av all gammal skog, enligt SLU i årets Skogsdata-rapport.

Samtidigt har nettotillväxten av gammal skog fortsatt varit positiv, både inom de formellt skyddade som utanför de formellt skyddade områdena, skriver SLU som fokuserat särskilt på de skogar som i södra Sverige är över 140 år, och i norra Sverige är över 120 år.

Framöver kan dock utvecklingen förändras i flera led. Detta bland annat då det i EU:s nya förnybartdirektiv sätts upp en begränsning för att så kallade old-growth forests inte får brukas för att räknas mot förnybartmålet.

Login