Så påverkas Skogsstyrelsen av M-KD-SD-budgeten

Skogsstyrelsen förlorade 400 miljoner kronor i anslag i och med M+KD+SD-budgeten, jämfört med regeringens förslag. Men det som påverkar myndigheten mest, enligt generaldirektör Herman Sundqvist, är de två miljarder till skydd av fjällnära skogar som Naturvårdsverket inte får.

I M-KD-SD-budgeten försvinner de 360 miljoner kronor som regeringen avsatte i budgetpropositionen för åtgärder kopplade till skogspropositionen. Dessutom stryks 40 miljoner kronor av Skogsstyrelsens förvaltningsanslag. Det framgår när miljö- och jordbruksutskottet avslutat beredningen av utgiftsområde 23, Areella näringar, landsbygd och livsmedel.

– Anslaget är i samma nivå som 2021, till och med lite mer. Samtidigt så har vi planerat utifrån höstpropositionen. Man planerar utifrån den, även om man naturligtvis inte kan veta hur det blir. Vi kommer att få avbryta en del planerad rekrytering och uppväxling av verksamhetsvolym, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist till Altinget.

Han konstaterar att det aldrig hann bli preciserat av regeringen vad de 360 miljoner kronorna avsatta för skogspropositionen skulle gå till, även om det till viss del går att räkna ut.

Login