Så ska dioxinfisken stanna i Sverige

FISK. För att komma åt den olagliga utförseln av fisk med för höga halter av dioxin och PCB till övriga EU föreslår Livsmedelsverket att myndigheterna ska få utbyta mer information. Dessutom bör vandrande fisk börja märkas som östersjöfisk, anser myndigheten.

EU-kommissionen är inte tillfreds med Sveriges kontroll av att fisk med för höga halter av PCB och dioxin inte exporteras till övriga EU. Sveriges undantag från EU:s regler för försäljning av fisken ifråga kräver att fisken inte exporteras till övriga EU och att Sveriges konsumenter får information om riskerna med att äta fisken.

Nu har Livsmedelsverket presenterat sina förslag till regeringen på hur exportkontrollen kan förbättras. Bland annat bör myndigheterna få större befogenheter att utbyta relevant information med varandra. Det handlar om att Livsmedelsverket, länsstyrelserna och Havs- och vattenmyndigheterna:

"ska lämna vissa uppgifter om fisk- och fiskeriprodukter som myndigheterna kan antas behöva för att bedöma om kontrollåtgärder bör vidtas när reglerna för den gemensamma fiskeripolitiken respektive livsmedelslagstiftningen inte följs."

Dessutom bör Havs- och vattenmyndighetens spårbarhetsdatabas förändras och anpassas så att den kan utnyttjas på ett effektivare sätt i arbetet.

Login