Riksrevisionen granskar kärnteknisk beredskap

KORTNYTT. Riksrevisionen ska granska om regeringen och ansvariga myndigheter arbetar med att minska risken för olyckor vid kärnteknisk verksamhet och om beredskapen är tillräcklig. 

– Förutsättningarna för säkerhetsarbetet vid kärnteknisk verksamhet har förändrats under senare år, och det är viktigt att Sverige anpassar sig till dessa förändringar. Dessutom är det flera år sedan sektorn granskades i sin helhet, säger riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande. 

Ett flertal utmaningar för myndigheternas säkerhetsarbete inom kärntekniskt område finns i dag. Bland annat är långsiktig kompetensförsörjning, utrymnings- och saneringskapacitet och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge några av utmaningarna. 

Riksrevisionen ska undersöka om regeringens och ansvariga myndigheters arbete med säkerheten i anslutning till kärnteknisk verksamhet är tillräcklig. Såväl arbetet med att säkerställa att allvarliga kärntekniska olyckor inte inträffar som beredskapen för att hantera sådana händelser ska granskas. 

Login