Samarbete krävs i insamlingsreformen: ”Flaskhalsen kommer att bli tidsplanen”

Om mindre än tre år ska hushållen kunna sortera sina förpackningar vid bostaden. Kommunerna är i full fart med att ställa om till specialanpassade kärl och bilar. Men de har kommit olika långt och riskerar att konkurrera med varandra när tiden är kort.

Ett nytt krav på så kallad fastighetsnära insamling av förpackningsavfall som börjar gälla 2027, snart två decennier efter de första utredningarna, ska öka materialåtervinningen i arbetet med att nå EU-målen från bland annat förpackningsavfallsdirektivet.

{{toplink}}
Potentialen finns också där. Nära hälften av det avfall som Gagnefborna slänger i brännbart är felsorterat, visar en analys som det kommunala bolaget Dala Vatten och avfall (DVA) har gjort. Att människor slänger fel är inte bara en påfrestning för miljön utan också en ekonomisk fråga, enligt bolaget som ansvarar för avfallet i fyra dalakommuner. Om allt hade återvunnits rätt tror DVA att bolaget hade kunnat spara mer än 100 000 kr per år.

Branschorganisationen Avfall Sverige visar att återvinningen ökar i stort, men inte återvinningen av förpackningsavfall. Kommuner med fastighetsnära insamling sorterar i högre utsträckning än de som inte tillämpar systemet. 

Login