Sen infrastrukturplan landar hos nya riksdagen

INFRASTRUKTUR. Trafikverket bör få i uppdrag att ta fram en ny tolvårig investeringsplan för infrastrukturen – en plan som bygger på riksdagens klimatmål. Det anser Vänsterpartiet när den nya riksdagen nu ska behandla den försenade infrastrukturplanen.

Regeringen kom inte riktigt i mål i tid med den tolvåriga planen för landets infrastruktur. Därför är det den nya riksdagen som får reagera på investeringsplanen.

Budgetramarna för infrastrukturplanen sattes redan år 2016 av riksdagen. Den detaljerade investeringsplanen är sedan ett regeringsbeslut, men ett beslut som regeringen redovisar för riksdagen i en skrivelse. Och det är den skrivelsen – och oppositionspartiernas reaktioner på den – som riksdagen nu ska behandla.

Vänsterpartiet är överhuvudtaget inte imponerade av investeringsplanen, utan anser att den vilar på felaktig grund. Det vill säga att den inte utgår från de klimatmål som riksdagen har beslutat. Vänsterpartiet vill att riksdagen beslutar om att uppmana regeringen att göra ett omtag och ge Trafikverket i uppdrag att återkomma med ett nytt förslag till nationell plan.

Login