Sex generaldirektörer vill se vägslitageskatt

TRANSPORTER. Vägslitageskatt, slopat reseavdrag och statlig skatt på parkeringsplatser – det är några av de åtgärder för en klimatomställning av transportsektorn som sex myndigheter gemensamt föreslår för regeringen. Men en flygskatt finns inte med på den långa förslagslistan.

"Ett ganska unikt samarbete." Så sammanfattade Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma den rapport som han på fredagen lämnade över till energiminister Ibrahim Baylan (S), en gemensam rapport från sex statliga myndigheter om hur transportsektorn ska ställas om till fossilfrihet. De sex myndigheterna är Energimyndigheten, Boverket, Naturvårdsverket, Trafikanalys, Trafikverket och Transportstyrelsen.

Det är en lång lista åtgärder som de sex generaldirektörerna sluter upp bakom, åtgärderna har tagits fram utifrån det politiska målet om att minska växthusgasutsläppen med 70 procent mellan år 2010 och år 2030 samt målet om klimatneutralitet senast år 2045. Många av förslagen innebär att införa ekonomiska styrmedel, skatter och avgifter. Vägen mot en fossilfri transportsektor är med andra ord ingen lättsam politisk nöjesresa, det står klart.

– Enskilt kommer man inte alltid jubla. Jag har stor respekt för att mycket av det här kan vara tufft att ta politiskt, sade Lena Erixon, generaldirektör för Trafikverket, och tillade att poängen med åtgärdsplanen är att "blanda påsen".

Login