Shekarabi tror på upphandlingens kraft

LANDSBYGD. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är övertygad om att regeringens planer för upphandlingspolitiken ska stärka djurskyddet och gynna svensk livsmedelsproduktion. 

Djurskyddet har inte vägt tillräckligt tungt vid offentliga upphandlingar, men det är på väg att förändras. Det skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) i ett skriftligt svar på en fråga från riksdagsledamot Åsa Coenraads (M), om hur den svenska livsmedelsproduktionen missgynnas vid upphandlingar på grund av för låga kvalitetskrav.

Den nya upphandlingsmyndigheten som ska slå upp portarna om mindre än två veckor, den 1 september, kommer att leda till att upphandlingsstödet till myndigheterna stärks, bland annat hur djurskyddskriterierna kan användas för att kvalitetsutvärdera anbud.

Under hösten kommer också en proposition från regeringen, utifrån en översyn av upphandlingslagstiftningen i syfte att genomföra lagändringar på EU-nivå. Lagändringar kommer att stärka djurskydd och kvalitet på livsmedel som upphandlas av det offentliga, enligt Shekarabi. En lagrådsremiss (Nytt regelverk om upphandling) är överlämnad till juristerna i Lagrådet, som inleder sin juridiska granskning under denna vecka.

Login