Självsäker EU-kommission ska trygga energiförsörjningen

ENERGI. Medlemsländernas 28 energimarknader ska föras samman till en enda – unionens egen energiunion. Juncker-kommissionen har nu inlett det gigantiska energiprojekt som ska trygga EU:s framtid.
– Kommissionen vill visa handlingskraft med energiunionen och det välkomnar jag, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

"Det mest ambitiösa europeiska energiprojektet sen kol- och stålunionen." Så beskrev EU-kommissionären Maroš Šefčovič den energiunion som Juncker-kommissionen säger sig vara fast besluten att ro i land. Strategin för hur det ska gå till presenterades i Bryssel på onsdagen.
– Juncker-kommissionen gör de stora sakerna på rätt sätt, sade kollegan, klimat- och energikommissionären Miguel Arias Cañete.

Och det är ett onekligen ett stort projekt att få EU:s energiförsörjning, som i dag är alltför exportberoende, ålderstigen och splittrad, att bli integrerad och hållbar. EU-kommissionen ska inte bara få en gemensam energipolitik för EU på plats, utan även genomföra den i praktiken.

Klimat- och energikommissionären Miguel Arias Cañete ska fokusera på den gemensamma energimarknaden, energieffektivisering, ökning av förnybart samt att att bredda energiförsörjningen.

Login