Skatter trögt sätt att stötta biodrivmedel

MILJÖ. Skatteändringar som ska tröskas genom den parlamentariska apparaten är en alldeles för långsam metod att göra biodrivmedel billigare, som EU:s regler ser ut. Det anser drivmedelsbranschen i ett remissvar, och varnar för att trögheten tar knäcken på miljövänliga drivmedel.

Regeringen har i en promemoria föreslagit att skatten på biodrivmedel som E85 och Fame ska sänkas den 1 augusti. Detta efter en skattehöjning den 1 december förra året och ytterligare höjd skatt vid årsskiftet.

Orsaken till berg- och dalbanan för skatterna är EU-regler. Medlemsstaterna har rätt att kompensera för merkostnaderna för att producera miljövänliga alternativ till bensin och diesel, men inte ge stöd utöver det. En tidigare överkompensation gjorde det nödvändigt med skattehöjningarna i vintras, och nu visar nya beräkningar att skatterna kan sänkas igen.

Branschorganisationen SPBI, Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, skriver i sitt remissvar till regeringen att ”förslaget tydligt visar på bristerna med att använda skattenedsättning som styrmedel under gällande EU regelverk”.

Login