Skogsstyrelsen om domen: Det är en ganska svår fråga

När Skogsstyrelsen registrerar nyckelbiotoper är det en dokumentation av en inventering, men det är inget beslut som går att överklaga. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Vad Skogsstyrelsen drar för slutsatser av domen återstår att se och utanför myndigheten går åsikterna isär.

Den juridiska striden om nyckelbiotoperna, det vill säga Skogsstyrelsens metod för inventering av naturvärden, pågår fortsatt. Men nu har Högsta förvaltningsdomstolen satt ner foten i en av tvistefrågorna: Om en registrerad nyckelbiotop är ett myndighetsbeslut som skogsägaren kan överklaga eller ej.

Både förvaltningsdomstolen och kammarrätten har tidigare sagt att det är ett beslut som ska gå att överklaga, men Högsta förvaltningsdomstolen kastar de domarna över bord och drar en helt annan slutsats. När Skogsstyrelsen registrerar en nyckelbiotop är det en dokumentation av en inventering av naturvärden i skogen – men det är inget beslut med någon rättsföljd och kan därför inte överklagas av skogsägaren, enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

Att marknadens certifieringssystem har valt att koppla ihop sitt regelverk med nyckelbiotoperna, det vill säga bestämt att virke från nyckelbiotoper inte får avverkas, det kan inte staten ta ansvar för, konstaterar domstolen.

Login