Skogsstyrelsens sparförslag: Slopa avverkningsanmälningarna

Skogsstyrelsen begär återigen en rejäl förstärkning av anslaget för att klara av – den alltmer komplicerade – handläggningen av avverkningsärenden. Men myndigheten föreslår samtidigt att regeringen kan spara pengar genom att överge dagens system med avverkningsanmälningar.

Nya domar och en pågående rättsutveckling kräver allt fler omfattande utredningar och beslut kring fridlysta arter på Skogsstyrelsen. Den ökande arbetsbördan med handläggningen av avverkningsärenden är ”närmast exponentiell”, enligt myndighetens generaldirektör Herman Sundqvist.

– Det är det som gör att vi dels äskar kraftigt ökade anslag, dels flaggar för att utreda systemet med avverkningsanmälningar. Vi kör alltså två spår samtidigt, säger han till Altinget om det budgetunderlag som myndigheten lämnade till landsbygds- och infrastrukturdepartementet i veckan.{{factbox:4150:R}}

Det Skogsstyrelsen föreslår för regeringen, som skulle kunna innebära en lika stor besparing som de resurstillskott myndigheten begär, är att gå ifrån dagens system med granskning av varje enskild avverkningsanmälan och istället fokusera på en övergripande systemtillsyn.

Login