SLU vill bredda inventeringen av skogarna

Sveriges lantbruksuniversitet anser att artinventeringen i skogen behöver breddas och begär förstärkning från regeringen. Lärosätet vill även ha extra medel för att anpassa Riksskogstaxeringen till ny och kommande EU-lagstiftning.

Dagens inventeringar av skogen omfattar inte en bredd av de arter som påverkas mest av skogsbruket och som skogssektorn vidtagit åtgärder för att gynna. Därför behöver artinventeringen breddas – täcka in fler miljöer och arter – så att skogsbruket och beslutsfattarna kan utgå från bättre underlag. Det skriver SLU i sitt budgetunderlag till regeringen inför 2025 års budgetproposition och begär en förstärkning på totalt 30 miljoner kronor under de kommande tre åren.

SLU begär också en förstärkning, i första hand sju miljoner kronor under nästa år, för att anpassa Riksskogstaxeringen till ny och kommande EU-lagstiftning. Det handlar dels om det nya LULUCF-regelverket och hur det ska tillämpas i Sverige, dels om det kommande ramverket för skogsövervakning.

SLU betonar i budgetunderlaget att de länder som inte lever upp till kraven i LULUCF-regelverket riskerar stora sanktionskostnader och att bristande underlag gör det svårare att bedöma möjligheterna att klara målen. ”Det finns därmed ett nationellt intresse av att öka precisionen i beräkningarna av växthusgasemissioner med stöd av modellering och fjärranalysdata.” skriver SLU.

Login