SMHI redovisar framtidsklimat i detalj

KLIMAT. Framtidsklimatet län för län – SMHI har publicerat detaljerade rapporter över hur klimatet kan förändras beroende på hur stora utsläppen av växthusgaser blir. Rapporterna är tänkta att fungera som underlag för bland annat skogsbruket och vattenförsörjningen.

Skogsbruk, byggande, turism och dricksvatten. Det finns många sektorer som har användning och behov av SMHI:s länsrapporter för den förväntade utvecklingen av klimatförändringarna. Rapporterna bygger på två framtidsscenarier, ett med en "kraftfull klimatpolitik", ett med dagens klimatpolitik där de globala utsläppen fortsätter att öka.

– De nya resultaten bekräftar tidigare slutsatser, vi får högre temperaturer och mer nederbörd. Analyserna visar tydligt att klimatet påverkas av utsläppen. De största förändringarna sker från mitten av seklet, kommenterar Elin Sjökvist, projektledare SMHI.

Rapporterna visar uppvärmningen, nederbörd och antal dagar med snötäckte. Temperaturen för landet i genomsnitt ökar med två till sex grader vid nästa sekelskifte, beroende på utsläppsutvecklingen. De största temperaturföändringarna och den största nederbördsökningen sker i norra Sverige. Antal dagar med snötäcke minskar i hela landet, i snitt mellan 40 och 80 dagar.

Login