Snålare tilldelning av fria utsläppsrätter till industrin

ETS. Flera svenska näringsgrenar står inför ökade kostnader när tilldelningen av gratis utsläppsrätter ska skäras ned. Samtidigt står den svenska industrin fortsatt stark – och relativt utsläppseffektiv – jämfört med sina europeiska konkurrenter.

Just nu pågår slutarbetet med att rulla ut de sista detaljerna inför nästa handelsperiod i utsläppshandeln som startar efter årsskiftet.

En av de sista övningarna, men också en av de svåraste, har varit att sätta upp nya ramar för den fria tilldelningen av utsläppsrätter genom särskilda riktmärken. 52 industrisektorer och två restkategorier får fria utsläppsrätter för att undvika så kallat koldioxidläckage, att utsläppsrättspriset leder till att industrier flyttar ut ur unionen.

Över 80 procent av industrisektorerna ser enligt utkast från EU-kommissionen ut att förlora närmre en fjärdedel av de utsläppsenheter som de tidigare fått gratis.
– Det var ju inte givet att det skulle bli så här många, säger Fredrik Hannerz, chef på utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket, till Altinget.

I praktiken innebär systemet med fri tilldelning att vissa industrier inom en sektor som har en utsläppstung produktion inte får en lika stor kostnad för utsläppshandeln, samtidigt som mer utsläppseffektiva industrier kan tjäna på utsläppshandeln genom att sälja det överskott som de får tilldelat.

Login