Snart stänger riksdagen – hit hann regeringen

LAGSTIFTNING. Riksdagen går nu in på upploppet inför sommaren. I Altinget Miljö&Energis översikt ser du vilka lagförslag som hinner i mål och vilka som får ligga till sig i väntan på riksdagens öppnande i höst.

På måndagen gjorde experterna i Lagrådet den juridiska granskningen av regeringens förslag på en skatt på flygresor. Vad juristerna har för eventuella synpunkter på lagförslaget är knappast regeringens främsta huvudbry vad gäller skatteförslaget. I vilket fall är det ett lagförslag som ska få sin dom, behandlas av riksdagen, först efter sommaren. Det vill säga i samband med höstens budgetproposition.

Samma sak gäller de punktskatter som Lagrådet i förra veckan yttrade sig om. Här är det bland annat fråga om ändringar i lagen som skatt på energi. I yttrandet konstaterar Lagrådet att det är fråga om flera ändringar, i vissa fall ändras lagen till och med innan den förra ändringen har hunnit träda i kraft, vilket försvårar en juridisk granskning. Lagrådet skriver:

Enligt Lagrådets mening indikerar de nu lämnade förslagen att det finns strukturella brister i energiskattelagen och i skatteförfarandelagen, i vart fall om dessa ska fungera med nuvarande lagstiftningstakt. Energiskattelagen bör tekniskt ses över för att underlätta ändringstakten.

Login