Soldaterna får PFAS-fri sommarbyxa

FÖRSVARET. Fältbyxa 90 togs bort eftersom den upplevdes för varm av försvarets soldater. Nu är den tillbaka igen, men denna gång är impregneringen fluorfri och därmed fri från PFAS.

Försvarets materielverk (FMV) och Försvarsmakten har nu kommit fram till att fältbyxa 90 lätt inte behöver smuts- och oljeavvisande impregnering. Anledningen är att det accepteras när det gäller en svalare byxa för sommarbruk. Istället används vattenavvisande impregnering, fri från svårnedbrytbara PFAS-ämnen.

­– Rekommendationen är att, i den mån det går, fasa ut PFAS. Därför börjande vi fundera på om fältbyxa 90 lätt verkligen behöver smuts- och oljeavvisande impregnering. De flesta märken inom friluftsbranschen har ju sedan en tid övergått till vattenavvisande impregnering, som går att göra utan PFAS, och som ger ett någorlunda tvättbeständigt skydd, säger Magnus Brogren, systemingenjör vid Försvarets materielverk, i ett pressmeddelande.

Försvarets kläder är i regel flamskyddsbehandlade och behandlade för både vatten- och oljeavvisning, där det krävs PFAS-ämnen. För fältuniform 90 lätt finns inte detta krav.

Login