Splittrat när EU-ministrarna ska säkra framtida energin

Trots att elva länder försökte stänga dörren helt för fortsatt finansiering till fossil energiinfrastruktur gav ministerrådet grönt ljus till vissa projekt. Nu begär frustrerade länder stöd från parlamentet, men energiminister Anders Ygeman (S) försvarar kompromissen.

Vilka energiinfrastrukturprojekt ska få en gräddfil genom det europeiska beslutsfattandet framöver? Utfallet bestäms till stor del av en förordning med det något kryptiska namnet TEN-E.

Regelverket, som tidigare bland annat har legat till grund för både LNG-terminalen i Göteborg och utbyggnaden av gasnätet på flera håll i Europa, har dock varit hårt kritiserat i flera år.

Framför allt för dess bristande samspel med klimatmålen, men också för att det har öppnat för fortsatt importberoende från tvivelaktiga grannländer.
– Vi kan inte bara hålla på och kompromissa hela tiden, sa Jakop Dalunde (MP), som försökt att stoppa projekten från att få grönt ljus, i en tidigare intervju med Altinget.

Under fredagen samlas EU:s energiministrar för att försöka enas kring en kompromiss för revideringen av regelverket som tar siktet på att lösa de utpekade problemen.

Men ministrarna kom inte till ett dukat bord. För även om ambitionerna är uttalade, så ska de kombineras med andra önskemål.

På ena planhalvan återfanns en grupp med elva länder, däribland Sverige, som vill stänga dörren till att fossila projekt ska kunna få grönt ljus framöver. På den andra finns nio länder som har svårt att få ihop kalkylen utan att kunna förlita sig på framför allt naturgasutbyggnad.

Login