Stärkta Århusregler oroar skogsnäringen

PRÖVNINGSRÄTT. Miljöorganisationernas rätt till insyn och prövning av ärenden föreslås stärkas genom nya gemensamma EU-regler. Men företrädare för skogsnäringen vill att förslagen stoppas tillbaka i skrivbordslådan.

Samtidigt som det pågår rättsfall i Sverige som prövar frågan om vem som ska ha talerätt i ett miljörelaterat ärende, lägger EU-kommissionen fram förslag på samma område där de vill se en förstärkt implementeringen av Århuskonventionen.

Anledningen är bland annat att Århuskonventionens genomförandekommitté pekat på att unionen haltat i implementeringen. Efter en analys gjord på uppdrag av ministerrådet har EU-kommissionen också kommit fram till liknande slutsatser, och föreslagit flera förändringar i en ny förordning.

Framför allt handlar det om att stärka möjligheterna för civilsamhället att få insyn i EU-lagstiftningsarbetet. Men flera av förändringarna kan också få effekt på nationell nivå. Detta rör bland annat att utvidga ramarna för vilka ärenden som kan prövas, samt vilka som kan anses ha talerätt att bestrida beslut på miljömässiga grunder.

Men från LRF Skogsägarna och Skogsindustrierna är man kritiska till grunden för regelförändringarna, då man anser att genomförandekommittén förändrat uttolkningen av konventionen. 

Login