Staten vill att fler skogsägare köar för naturskydd

SKOG. Genom bättre information om vilka skogstyper staten vill skydda, hoppas myndigheterna att fler markägare ska höra av sig med pricksäkra förslag på värdefulla skogar. Problemet är de redan långa köerna för naturskyddsärenden på många länsstyrelser.

Redan i dag är det ofta så att markägaren hör av sig till myndigheten och tipsar om skogar som kan vara värdefulla för staten att skydda. Det säger Johan Åberg, processförvaltare på Skogsstyrelsen. Men när Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen nu ska införa en kompletterande arbetsmetod i arbetet med skydd av skog handlar det om att höja kunskapsnivån hos markägarkåren om vad staten vill ha, enligt Johan Åberg.

– Ibland är det mitt i prick, men ibland är det områden som markägaren tycker är vackra, men som vi inte bedömer som skyddsvärda. Då kan markägaren bli besviken, när myndigheten inte vill ta vara på det. Det ger en sämre relation, säger han.

Genom bättre och koordinerad information från Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och länsstyrelserna samt med hjälp av en gemensam inlämningsfunktion, hoppas myndigheterna på att få fler och bra förslag från skogsägarna. Problemet är att det redan i dag råder långa köer och underbemanning på länsstyrelserna för handläggningen av ärendena kring skydd av mark och bildande av naturreservat. Initiativen från markägarna kan inte automatiskt gå före i kön, de kan inte heller automatiskt hamna sist. Enligt underlaget från Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ska det i budgeterna finnas anslag som specifikt ska gå till förslagen som kommer direkt från skogsägarna.

Login