Statlig grön kreditgaranti till Preem för andra gången

Staten går in och säkrar ett låneavtal för Preems miljardssatsning i raffinaderiet i Lysekil. Preem tecknar ett låneavtal som motsvarar cirka 2,8 miljarder kronor med Svensk Exportkredit och franska banken Crédit Agricole Corporate & Investment Bank.

Preems investering för att ställa om till storskalig förnybar drivmedelsproduktion får stöd från svenska staten, detta genom att för andra gången omfattas av Riksgäldens program för gröna kreditgarantier, där staten går in tar en del av lånerisken.

– Preem genomför den största omställningen i företagets historia, och just nu pågår en rad avgörande projekt vid våra raffinaderier som ska ta oss till en klimatneutral verksamhet. Tack vare lånet kan vi säkra ett ökat utbud av hållbara biodrivmedel till flyg- och transportsektorn, säger Lina Stolpe, CFO på Preem i ett pressmeddelande från bolaget.

Den totala kostnaden för investeringen är cirka 5,4 miljarder kronor, vilket delfinansieras med lånet på 2,8 miljarder kronor. Lånet löper på sju år och den statliga garantin täcker 80 procent av beloppet, enligt Preems pressmeddelande.

Login