Statssekreteraren tonar ned förväntningar på snabb industriomställning

Klimat- och miljöministerns statssekreterare Daniel Westlén (L) befarar att industriinvesteringar i Västsverige kan bromsas upp av brister som gör att nya aktörer riskerar att nekas anslutning till näten. ”Vi har inte i södra Sverige i dag ett stabilt kraftsystem som medger detta”, säger han.

Det behövs minst 15 terawattimmar ytterligare i Västsverige till år 2029 för att de planerade industriinvesteringarna, bland annat Volvo och Northvolt, ska gå i hamn. Det budskapet fördes fram när vindbranschen samlades i förra veckan vid Vind 2022.

Men det är allt annat än självklart att satsningarna blir av. Det anser Romina Pourmokhtaris (L) statssekreterare Daniel Westlén, som bjudits in för att redogöra för den nya regeringens linje.

– Vi har haft en klimatpolitik som har fokuserat på åtgärder som ger de här effekterna. Industrins- och transportsektorns elektrifiering och åtgärder i jordbruket och så vidare. Problemet är att förutsättningarna inte har varit på plats, sa Westlén till publiken och fortsatte:

Login