Stenevi (MP): Mer upphandlingskrav på effekt och funktion – mindre på teknik

Offentliga upphandlingar omfattar närmare 800 miljarder kronor per år. Nu vill regeringen skjuta till 15 miljoner för att göra upphandlingarna grönare. Språkröret och ministern Märta Stenevi (MP) räknar med att förstärkningen ska göra stor nytta.

Upphandlingsmyndigheten föreslås få en budgetförstärkning på 15 respektive 12 miljoner de kommande åren, med syftet att underlätta den offentliga sektorns möjligheter till ”cirkulär och fossilfri upphandling”.

Men kommun- och regionsektorn går samtidigt mot en tid med underskott och det är inte alltid den lättaste övningen för upphandlare att prioritera dessa krav framför andra, såsom att ”lägsta pris” ska styra.

Jämställdhets- och bostadsministern Märta Stenevi (MP), som presenterade regeringens satsning, anser att det inte behöver vara ett problem.
– Det finns bra sätt att ställa krav för att nå de här effekterna. Vare sig det gäller miljö, klimat eller att ställa krav på social hållbarhet, så handlar detta om att stötta upp och helt enkelt ge större kompetens, säger Stenevi till Altinget, och pekar på att tillskottet kan leda till att fler upphandlare får hjälp i det praktiska arbetet som också innehåller flera fallgropar.

– Det finns exempelvis en risk vid kravställningen att fokuset hamnar mer på teknik än effekt och funktion. Då låser man in en upphandling och det kan då bli kostnadsökande, istället för att ge stimulans till fler företag att lägga fram förslag.

Hon förstår att det finns en oro bland upphandlare att de kan få kritik från politisk ledning på grund av de ansträngda budgetförhållandena, men anser att det inte behöver innebära ett motsatsförhållande.

Login