Strandhälls (S) vindkraftsförslag får tummen upp från Lagrådet

Regeringens lagförslag på förändringar av det kommunala inflytandet vid etablering av vindkraft passerade lätt och ledigt den juridiska granskningen i Lagrådet.

Regeringen kastade om i sin tidigare planering och förbereder nu för att under våren lämna över ett lagförslag till riksdagen om ett förändrat så kallat vindkraftsveto. Det vill säga förändrade regler för det kommunala inflytandet vid vindkraftsetableringar.

Enligt den lagrådsremiss som juristerna i Lagrådet granskat så blir det kommunala vetot kvar, alltså möjligheten för en kommun att säga nej till vindkraft inom de egna gränserna, men kan framöver endast ske i begynnelsen av processen.

Lagförslaget har så här långt fått ett delvis positivt, delvis avvaktande mottagande från partierna. Centerpartiet har deklarerat att partiet inte kommer ge sitt stöd så länge inte regeringen kompletterar det med ett skarpt förslag om lokala ersättningar. Men de juridiska experterna i Lagrådet har inga invändningar, utan ger grönt ljus till lagrådsremissen.

Login