Strid om älgens roll i skogen

SKOGSPRODUKTION. Halva älgstammen är i skottgluggen efter att skogsnäringen och Skogsstyrelsen har grupparbetat kring ökad skogsproduktion. Enligt Naturskyddsföreningen är rapporten framför allt ännu ett exempel på behovet av en översyn av skogspolitiken.

Hur skogens produktion kan öka har varit i fokus för en så kallad samverkansprocess mellan skogsnäringen, Skogsstyrelsen och Naturskyddsföreningen. Men när rapporten presenterades på måndagen, efter två års grupparbete, valde Naturskyddsföreningen att kliva åt sidan. Miljöorganisationen står inte bakom rapporten, förklarar Malin Sahlin för Altinget.

I rapporten används begreppen hållbart skogsbruk och skog med höga naturvärden – men utan att man närmare avgränsar och fördjupar vad det innebär.

– Man har konsekvent vägrat att definiera vad som avses med de här två begreppen kopplat till förslagen i rapporten. Vi kom inte framåt där och jag beklagar verkligen det. Vi ville även se att man tidigt i arbetet skulle knyta ett vetenskapligt råd till det här arbetet och jag tog upp det många gånger.
 
Fanns det något motstånd mot ett vetenskapligt råd?
– Det fanns inget direkt motstånd, men det var inte heller någon större entusiasm för det heller. Man valde att gå vidare med ett enstaka forskarseminarium istället

Login