Struligt startfält inför kraftmätning om nytt klimatmål

TOPPMÖTE. När EU:s statschefer möts i veckan står än en gång unionens internationella klimatanseende på spel. Men bråket om långtidsbudgeten strular till det inför slutsamtalen om ett nytt 2030-mål.

På lördag bjuder FN:s klimatsekretariat in till femårsfirandet av Parisöverenskommelsen. Huvudpunkten på agendan är att parterna ska presentera nya ambitionshöjningar. Och även om den nya ”grannen” Storbritannien kan få tillfälle att skina med sitt nya mål, så saknas fortfarande ett nytt klimatmål för en av de andra tyngre potentiella talarna – EU.

Tanken är dock att EU-samarbetet ska ro ihop en kompromiss i sista minuten vid toppmötet under torsdagen och fredagen denna vecka.

Men trots att tiden förlängts och att mötet startar tidigare än normalt, finns det ytterligare frågeställningar som kan ställa till möjligheten för längre samtal. Utöver agendans grundpunkter lär det nämligen bli omfattande diskussion om hur vetohotet från Polen och Ungern kan undanröjas, samt möjligen också om hur en avtalslös slut-Brexit ska hanteras.

Enligt tidigare uppgifter till Altinget var det fram tills helgen inte aktuellt i förförhandlingarna med ett ”tredimensionellt schackspel” där framför allt även budgetfrågan ingår i budgivandet.

– Men potentialen finns där, sa en källa som följer förhandlingarna nära.

Medieuppgifter under måndagen pekade däremot på att det inte kommer att bli något nytt 2030-mål utan en långtidsbudgetöverenskommelse, och liknande tongångar hörs också från andra källor.

Login