Svårsmält biogaslösning i nya upphandlingsregler

Flera remissinstanser är kritiska till det förslag till lösning som Rosenbad vill gå fram med när de ska leva upp till höjda ambitioner i ett EU-direktiv. Men alternativa lösningar på den kniviga situationen läggs också fram.

Regeringskansliets plan för hur Sverige ska leva upp till de nya upphandlingskrav som beslutats på EU-nivå har stött på patrull. Med siktet på att lägga fram förslag till nya regler innan årsskiftet blir regeringen nästan ett halvår sen relativt grunddirektivets krav, men det är inte det enda problemet.

Biogasförespråkare från både industri och miljöhåll har nämligen reagerat skarpt på att infrastrukturdepartementet föreslår att nuvarande definition på miljöbilar ska harmoniseras med de krav som ställs i EU-direktivet. Detta efter att precis ha skärpts förra året.

”Ryckigt”, ”onödigt” och ”oönskat”, är några av formuleringarna som återkommer bland remissvaren.

I praktiken skulle harmoniseringen nämligen få som konsekvens att biogasfordon utesluts som en av de fordonstyper som gynnas av flera regelverk. Det är "inget förbud mot att upphandla biogasbilar", argumenterar regeringskansliet, men aktörerna köper inte resonemanget.

Login