Sveaskogs bytesmarker slut

SKOG. År 2010 fick Sveaskog order om att lämna över 100 000 hektar skogsmark för att regeringen skulle uppnå delmålet för skyddad skog. Nu är bytesmarkerna i princip slut, enligt Naturvårdsverket.

Det kom som något av en överraskning när miljöminister Andreas Carlgren (C) vårvintern 2010 meddelade att statliga bolaget Sveaskog skulle lämna ifrån sig 100 000 hektar mark. Markerna skulle användas av Naturvårdsverket för att byta till sig skogsmark som skulle skyddas – och genom ett trollslag lyckades regeringen nå 2010 års mål om att 400 000 hektar värdefulla skogar skulle åtnjuta skydd.

– Det här är ett av de absolut största stegen för naturvården. Det innebär att vi nu kommer att kunna avsätta den utan jämförelse viktigaste delen för att klara statens mål, att ge långsiktigt och formellt skydd åt 400 000 hektar skog, sade miljöminister Andreas Carlgren till Ekot.

Fem år senare av kartläggningar, överläggningar och handskakningar med markägare är nu bytesmarkerna i stort sett helt slut. Vid årsskiftet hade 92 procent bytts ut mot skyddsvärda skogar, enligt Naturvårdsverkets årsredovisning för 2014.

Login