Sveaskogs vd: "Virkesuttaget ska bibehållas"

Enligt Sveaskogs nya strategi ska både tillväxten och den biologiska mångfalden i skogen öka, utan att lönsamheten minskar. Nu ligger ett åtgärdspaket redo. "Vi har valt de åtgärder som har högst effekt på den biologiska mångfalden, utan att påverka vårt virkesuttag mer än marginellt" säger vd Per Matses.

{{image:16587:L}}Enligt en grafisk figur i Sveaskogs senaste årsredovisning ska det statliga bolaget i framtiden göra en positionsförflyttning snett uppåt höger. För att komma dit krävs att bolaget rör sig samtidigt längs två axlar: Å ena sidan ökad tillväxt i skogen med högt virkesuttag, å andra sidan ett aktivare naturvårdsarbete för en stärkt biologisk mångfald.

På måndagen presenterade bolaget sitt åtgärdspaket för hur förflyttningen ska ske under de första fem åren. Enligt vd Per Matses ska Sveaskog klara av att stärka naturvårdsarbetet, utan att för den skull behöva tumma på lönsamheten.

– Vi har valt de åtgärder som har högst effekt på den biologiska mångfalden, utan att påverka vårt virkesuttag mer än marginellt. Uttaget ska bibehållas, säger han till Altinget.

Login