Svensk domstolsvinst hänger löst när Reach öppnas upp

Flera önskvärda förändringar luftas i EU-kommissionens färdplan inför öppningen av tunga kemikalielagstiftningar. Men från svenska företrädare finns det oro för att farliga kemikalier kan släppas ut lättare på marknaden framöver.

Sverige tog enligt regeringen hem en stor seger efter en omfattande juridisk strid i EU-domstolen i våras.

Då blev det nämligen klart att EU-kommissionen måste ställa högre krav på ansökande företag och sig själva innan ämnen som är utpekat farliga ska föreslås få fortsätta användas inom EU.
– Jag tror att viljan att runda hörnen och förenkla processen kommer att minska framöver, sa miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till Altinget då.

Men nu diskuteras att hela det aktuella regelverket med tillståndsprocesser inom Reach som precis skärpts ska skrotas, och ersättas med en reviderad process för begränsning. Detta i samband med att EU-kommissionen annonserat att de ska lägga fram förslag för att öppna upp och förändra Reach-förordningen och klassificeringsreglerna för kemiska produkter .

På flera håll i Europa håller därför olika aktörer på att skicka in inspel till den pågående remissrundan. Även i Sverige sitter Regeringskansliet just nu och filar på sitt utkast inför nästa veckas deadline.

Login