Fisket oroat för lägesbeskrivning av svenska haven

HAVSMILJÖ. Läget för de svenska haven är oroande och åtgärderna inte tillräckliga, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Men fiskeindustrin anser att det är en förenklad bild av havens miljötillstånd som myndigheten målar upp.

Havs- och vattenmyndigheten, Hav, arbetar just nu fram en lägesbild av miljötillståndet i de svenska haven. Och det är inte en munter bild som läggs fram i den inledande bedömningen. Trots att trenden är att belastningen generellt minskar från de sektorer som påverkar haven negativt, så går det för långsamt.

De två sektorer där belastningen förväntas att öka fram till år 2030 är sjöfarten och hamnarna, men den faktor som leder till mest omfattande konsekvenser anses fortsatt vara övergödningen. De inledda åtgärderna för att få ner näringsbelastningen verkar dock ha haft god effekt. "I Skagerrak har siktdjupet ökat och klorofyllhalterna i Kattegatt har minskat" skriver Hav i rapporten. Men konsekvenserna kvarstår. Världens största yta av död havsbotten återfinns i Östersjön och frekventa och allvarliga algblomningar fortsätter att drabba vattnena.

– Det är inte så att situationen har förändrats särskilt mycket jämfört med för sex år sedan, då den senaste lägesrapporten fastställdes. Men man kan se trender, och det är intressant. Vi har haft åtgärdsarbete under en lång tid, exempelvis för att få ner övergödningsnivåerna, och där ser vi nu att näringstillförseln minskar. Men det har ännu inte slagit igenom i statusen, säger Ylva Engwall, utredare på Hav, till Altinget och fortsätter:

Login