Sverige oroas över taxonomistress

Regeringens inspel till EU-kommissionen trycker på flera risker med att lägga fram klimatförslagen inom taxonomin redan i april.
”Att skynda på processen vid denna tidpunkt riskerar att leda till onödiga fel och inkonsekvenser” skriver regeringen.

Förra helgen skickades ett nytt utkast ut på de delegerade akterna som ska reglera vilka villkor som ska ställas på verksamheter för att de ska anses klimatsmarta inom EU:s taxonomi. Mindre än en vecka efter att förslagen lagts fram skulle sedan kommentarerna in från medlemsländerna.

Tongångarna var inte helt oväntat irriterade under onsdagens möte mellan medlemsländernas experter. Men EU-kommissionen har hittills stått på sig. Planen är fortsatt att anta akterna den 21 april, med siktet på att reglerna ska börja gälla för alla relevanta branschaktörer från och med nästa år.

Tidspressen riskerar att leda till att många misstag begås, skriver svenska regeringen i sitt inspel. Samtidigt pekar regeringen på att tåget egentligen redan har gått, och att det borde vara bättre att förankra förslaget bredare innan det läggs fram. {{factbox:2398:R}}
”Vi vill påminna om att taxonomiförordningen anger att reglerna bör tillämpas, för varje miljömål, 12 månader efter att relevanta tekniska screeningkriterier har antagits” skriver regeringen i sitt inspel.

– Frågan är om de kommer att hålla i planen efter att ha fått in alla svar nu, säger en tjänsteman som följer ärendet till Altinget.

Login