Sverige ska radera stålindustrins klimatutsläpp

NÄRINGSLIV. SSAB, LKAB och Vattenfall ska tillsammans lösa problemet med stålindustrins stora klimatutsläpp. Näringsminister Mikael Damberg utlovar politiskt stöd till projektet – som kan komma att kräva miljardbelopp.

När svenska stålindustrins stora koldioxidutsläpp nu ska angripas med kraft är projektets statliga förankring påtaglig. Tre vd:ar står på scenen under pressträffen på World Trade Center i Stockholm på måndagen, två av dem leder de helstatliga bolagen LKAB och Vattenfall: Magnus Hall och Jan Moström. Den tredje vd:n är stålkoncernen SSAB:s vd Martin Lindqvist, där den statliga inblandningen begränsar sig till några procent som LKAB äger.

Målsättningen för projektet – som har en tidshorisont på två decennier – är att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri, det vill säga att tillverka stål utan att använda kol. I stället vill bolagen utveckla teknik för storskalig produktion av stål där vätgas används för att skilja järnet från syret, en teknik som inte skulle ge några koldioxidutsläpp alls.

– Teoretiskt är det inte svårt. Praktiskt  är det inte extremsvårt. Utmaningen är kombinationen, att göra det praktiskt och att göra det i kommersiell skala, säger SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist till Altinget efter presentationen.

Login