Sverige sköter inte dioxinundantag

FISK. Risken är alldeles för stor att svensk östersjöfisk med PCB- och dioxinhalter över gränsvärdena når den övriga EU-marknaden, anser EU-kommissionen. Livsmedelsverket får order om bot och bättring av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Livsmedelsverket får i uppdrag av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att säkerställa att svenska feta fiskar från Östersjön inte lämnar landet. Anledningen är kritik från EU-kommissionen tidigare i år som underkänner svenska myndigheters kontroll över att fångsten inte säljs vidare utanför Sveriges gränser. Kritiken är ett resultat  av en tiodagars inspektion som EU-kommissionens kontor för livsmedels- och veterinärfrågor (FVO) genomförde i Sverige våren 2015.

Det handlar om de feta fiskarter (se faktaruta) som omfattas av undantaget från EU, fiskarter som riskerar att ha så skadligt höga värden av PCB och dioxin att övriga EU-länder inte vill riskera att få dem på sin tallrik. Sverige, samt Lettland och Finland, har kämpat hårt för det undantag som innebär att fisken får säljas till konsumenterna – i hemlandet. Undantaget definieras av regeringen som "ett uttryck för en avvägning mellan att skydda folkhälsan och viljan att värna ett livskraftigt fiske i Östersjöområdet".

EU-kommissionen skriver i sin rapport att "I synnerhet kan Sverige inte lämna tillräckliga garantier för att fet fisk från Östersjöområdet som överskrider EU:s gränsvärden för PCB/dioxiner inte säljs till andra medlemsländer." Sverige får bland annat också kritik för att inte systematiskt testa förekomsten av tungmetaller i fet fisk, utan att lita på företagens uppgifter.

Login