Taxonomibråk tar sig in på Europeiska rådet

MARKERING. Frågan är inte med på EU-toppmötets agenda, men oron för att svenska vattenkraften och skogsbruket inte ska nå upp till kraven för vilka verksamheter som klassas som hållbara gör att Stefan Löfven ändå kommer att ta till orda i Bryssel.

Regeringen fick grönt ljus för sin planerade ingång i frågorna på veckans EU-toppmöte vid onsdagens EU-nämnd. Men statsministern pepprades samtidigt under EU-nämnden med frågor om flera förtydliganden kring regeringens hållning till en fråga som inte ingår direkt i agendan.

Förslaget till den delegerade akt som ska klassa vilka verksamheter som ska ses som hållbara ur ett klimatperspektiv inom EU:s taxonomi har nämligen förorsakat omfattande nationell debatt.

Då det bland annat föreslås i rådsslutsatserna att statscheferna ska välsigna arbetet med att ta fram förslag på gemensamma standarder för gröna obligationer, oroades Moderaternas Jessica Rosencrantz för vad de i praktiken ställer upp på.

– Vilka kopplingar finns mellan EU:s taxonomi och det förslag om globala standarder som regeringen nu vill ha riksdagens stöd för att ställa sig bakom? Moderaterna kan inte stå bakom ett regelverk som inte klassar svenskt skogsbruk och vattenkraft som hållbart. Allt annat är orimligt, sade Jessica Rosencrantz (M) vid mötet.

Hon fick uppbackning av SD:s Martin Kinnunen. De båda partierna hotade först med att inte ställa sig bakom delar av positionen som regeringen ville gå fram med på Europeiska rådet.

Login