Thorwaldsson vill kartlägga Sveriges fossila tillgångar

Ett förbud mot att utvinna kol, olja och naturgas trädde nyligen i kraft. Nu ger regeringen utredaren Pär Malmberg i uppdrag att kartlägga de fossila tillgångarna och överväga i vilka krislägen Sverige bör frångå det nya förbudet. Malmberg ska även föreslå en permanent version av Cementa-lagen.

Sedan den 1 juli i år är det förbjudet att utvinna stenkol, brunkol, råolja, skifferolja och naturgas, efter ett beslut i riksdagen den sista maj. Men regeringen vill nu att en utredare, Pär Malmberg från Handelshögskolan, ska se över i vilka kris- och beredskapslägen som Sverige bör skjuta förbudet åt sidan. Regeringen vill också ha en kartläggning av vilka fossila tillgångar som finns i landet.

Uppdraget är en del i utredningen om ökad försörjningsberedskap för varor och tjänster från industrin. En annan del i utredningen är att ta fram ett förslag på en permanent version av den omstridda så kallade Cementa-lagen. Det vill säga den tillfälliga ändring av miljöbalken som möjliggjorde för regeringen att frångå MKB-direktivets utredningskrav och besluta om ett tillfälligt miljötillstånd för Cementa. Detta så att bolaget inte skulle tvingas avbryta sin kalkstensbrytning.

Ändringarna i miljöbalken var tillfälliga och upphörde att gälla vid årsskiftet. ”Regeringen behöver ges en permanent möjlighet att kunna besluta om undantag från MKB-direktivet samt om tillfälliga tillstånd enligt miljöbalken för samhällsviktig verksamhet i vissa fall.” skriver regeringen i direktiven till utredaren.

Login