Tidöavtalet: Punkterna som får tummen upp från miljörörelsen

De tre stora miljöorganisationerna är allt annat än nöjda med klimat- och energiavsnittet i Tidöavtalet. Men det finns också några punkter som får godkänt, enligt Naturskyddsföreningen, WWF och Greenepace.

Den politiska uppgörelsen mellan Ulf Kristerssons Moderaterna och SD, KD och L är mycket bekymmersam läsning, enligt Naturskyddsföreingen, Världsnaturfonden WWD och Greenepace. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karlin Léxen är ”besviken och djupt oroad”, WWF är ”väldigt oroade” och Greenpeace beskriver avtalet som ”helt förödande för klimatet".

Men det finns några punkter i M+SD+KD+L:s avtal – Tidöavtalet – som får positiv respons från de tre stora miljöorganisationer. En av de punkterna gäller energieffektivisering. Den tillträdande regeringen vill bland annat stärka stödet till energieffektivisering för privatpersoner och införa tillfälliga krav på minskad elförbrukning i icke-samhällskritisk offentlig verksamhet.

"Under dagens presskonferens nämndes även energieffektivisering, det välkomnar vi." skriver Greenpeace i sitt pressmeddelande, men påpekar att det saknas skrivningar om budget eller mål. Även Naturskyddsföreningen och WWF är positiva till att energieffektivisering lyfts i Tidöavtalet.

Login