Timmerhus kommer inte undan energikrav

Boverket ger åter tummen ner till att undanta timmerhus från kraven om att hushålla med energi. Genom att bygga husen i ett plan och med små, traditionella fönster, går det enligt Boverket att leva upp till de befintliga kraven.  

I samband med slopade övergångsregler den 1 oktober 2020 har kraven på väggars egenskaper i nybyggda åretruntbostäder skärpts. Det innebär att oisolerade timmerhus fått svårare att leva upp till energisparkraven. 

Efter skarp kritik från timmerhusbranschen fick Boverket via ett tillkännagivande i riksdagen en uppmaning att se till att reglerna för nya byggnader ändras så att energisparkraven inte ska omfatta timmerhus och andra traditionella byggnadssätt.

– Vi har någonstans nått helt snett när vi skulle förbjuda en byggnadstyp som vi har byggt här i Skandinavien i runt tusen år och som förmodligen är den mest miljövänliga byggnaden som kan uppföras, sa tidigare bostadspolitiska talespersonen Carl-Oskar Bohlin (M), som var en av de drivande riksdagsledamöterna bakom tillkännagivandet till Altinget då. 

Login