Trafikverket ser tre vägar till fossilfri fordonsflotta

KLIMATUTSLÄPP. För att minska transportsektorns utsläpp av växthusgaser med 80 procent till år 2030 finns tre vägar att gå, enligt Trafikverkets senaste underlag till regeringens infrastrukturproposition. Alla tre alternativ är möjliga, men inget saknar nackdelar.

Om utsläppen av växthusgaser från transportsektorn ska minskas med 60 procent till år 2030, jämfört med år 2010, så räcker det långt med energieffektivisering, biobränsle och elektrifiering. Det skriver Trafikverket i det senaste klimatunderlaget till regeringens infrastrukturproposition för åren 2018-2029, en proposition som enligt planen ska läggas fram under senhösten.

Men högre ambitioner än 60 procent kommer att kräva mer, det vill säga vara politiskt svårare att genomföra. I rapporten beskriver Trafikverket tre möjliga politiska vägar för att uppnå en minskning på 80 procent, rapporten är ett regeringsuppdrag som myndigheten fick så sent som i mitten på maj. De tre vägarna är:

Nackdelen med att satsa på att pressa ned utsläppen genom att byta till klimatvänligare drivmedel, enligt rapporten, är att det förutsätter en nettoimport av biodrivmedel och att tillgången är begränsad och priserna riskerar att stiga.

Login