Tredje gången gillt – gruvbolagen kan få förlängda tillstånd

För tredje året i rad vill regeringen förlänga giltighetstiden för gruvbolagens undersökningstillstånd med ytterligare tolv månader på grund av coronapandemin. Naturskyddsföreningen och Sametinget är kritiska.

Redan två gånger tidigare har regering och riksdag beslutat om att gruvbolagens undersökningstillstånd automatiskt förlängs med ett år. Detta med anledning av de komplikationer som uppstått för gruvbolagen på grund av coronapandemin. Nu vill regeringen att gruvbolagen får en ytterligare förlängning och har beslutat om en proposition som ska lämnas över till riksdagen.

Förslaget har varit ute på en mycket snabb remissrunda, två veckor fick instanserna på sig. Bland de knappt 20 remissinstanserna gör de flesta tummen upp för förslaget. Undantagen är ett svar från Sametinget, som i sitt yttrande lyfter problemen med gruvnäringen, samt Naturskyddsföreningen som ger förslaget skarp kritik.

Analysen av pandemins eventuella konsekvenser för bolagen är för bristfällig för att utgöra underlag och motivera en lagändring, enligt miljöorganisationen. Dessutom får förslaget konsekvenser för markägare, jordbruk och turistnäring – men utan att dessa ingår bland de tillfrågade remissinstanserna.

Login