Trots dubbel kritik av jordbruksplan – regeringen avser inte ändra något

Efter att både den egna revisionen och EU-kommissionens skärskådning av regeringens framtida jordbruksstöd fått kritik är första svaret nu klart. Och det är inte större förändringar på g, men ”ingenting är uteslutet” säger landsbygdsministerns statssekreterare Oskar Magnusson (S).

Det är inte i det lättaste politiska klimatet som en ny stödpolitik för det framtida lantbruket ska bakas ut. Bara under våren har flera extra stödåtgärder fått tas fram för att möta upp olika kostnadsökningar till följd av Rysslands invasionskrig i Ukraina, och under måndagen kom ytterligare ett förslag från regeringen och Centerpartiet för att säkra produktionen under året. 

Liknade läge går också att se över hela unionen, och EU-kommissionen har det därför haft en svår balansövning att samtidigt försöka se till att medlemsländerna lever upp de nya ramarna, med bland annat höjda miljömål, som antagits för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Under innevarande år har Bryssel öppnat för att medlemsländerna kan sänka miljöambitionerna i nuvarande stöden för att säkra upp produktionen. Men samtidigt finns en ambition att medlemsländerna framöver ska höja ribban på flera håll under nästa år.

Login