Trots invändningarna – Ygeman gör särlösning för havsvinden

ENERGIPRODUKTION. För att gynna vindkraften till havs ska Svenska kraftnät få i uppdrag att dra elnätet en bit ut i havet. Men det är ett sedan länge omstritt förslag och branschorganisationen Energiföretagen ser en risk för att systemkritisk elproduktion trängs ut.

I åratal har regeringen sökt efter ett sätt att ge den havsbaserade vindkraften en puff framåt. Nu har energiminister Anders Ygeman (S) landat i att det ska ske genom att Svenska kraftnät får i uppdrag att bygga ut transmissionsnätet till havs, på platser som affärsverket väljer ut. Det ska vara platser som anses lämpliga för etablering av flera vindkraftsparker.

– Det handlar om att dra ut nätet ”en bit i havet”, resterande del får entreprenören stå i, annars kan vi bryta mot EU:s konkurrensregler, säger Anders Ygeman till DN.

Regeringen har skickat ut förslaget, i praktiken en förordningsändring av Svenska kraftnäts instruktion, på remiss. Branschorganisationen Svensk vindenergi välkomnar att det äntligen kommer ett konkret förslag, fyra och ett halvt år efter Energiöverenskommelsen. Den breda branschorganisationen Energiföretagen är däremot inte nöjd över regeringens vägval.

Login