Trots varningarna – ytterligare en miljömyndighet varslar

Havs- och vattenmyndigheten varslar. Precis som Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och Kemikalieinspektionen som också tvingas dra ned så har myndigheten varit tydlig mot regeringen om att nya EU-regelverk kommer bli svåra att genomföra utan ökade anslag.

Havs- och vattenmyndigheten har varslat om risk för uppsägning av 25 anställda. Därmed sällar sig myndigheten till en växande skara myndigheter på miljöområdet som tvingats göra samma sak. Under våren har Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och Kemikalieinspektionen meddelat att de förbereder sig för att dra ned på antalet anställda.

– Havs- och vattenmyndigheten behöver minska kostnaderna med 25 miljoner kronor under 2024 och 2025. Det gör vi genom neddragningar i verksamheten motsvarande 25 årsarbeten, men även genom andra besparingar. Som nästa steg kommer vi se över vilka möjligheter som finns för omplacering av medarbetare inom myndigheten, säger generaldirektör Anna Ledin i ett pressmeddelande.

Varslet på Havs- och vattenmyndigheten kommer precis en vecka efter att regeringen – genom statsminister Ulf Kristersson (M), landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) – vid en pressträff stolt berättat om sin proposition ”Ett levande hav”.

Login