Tvist mellan skogsprofil och länsstyrelsen till AD

KORTNYTT. Dalarnas landshövding Ylva Thörn har krävt att en anställd slutar med skogsinventeringar på fritiden. Nu vänder sig Fackförbundet ST till Arbetsdomstolen för att beslutet ska skjutas upp i vänta på att tvisteförhandlingarna är klara.

Förhandlingarna mellan Länsstyrelsen i Dalarna och Fackförbundet ST om skogsbiologen Sebastian Kirppu har rätt – eller inte – att utföra skogsinventeringar på sin fritid pågår. Parterna är än så länge inte överens, enligt ST:s förbundsjurist Veera Littmarck.

ST skickade på onsdagen in ett yrkande till Arbetsdomstolen om inhibition av länsstyrelsens beslut att Kirppu måste upphöra med att göra skogsinventeringar eller granska avverkningsanmälningar på fritiden, det vill säga att verkställigheten av beslutet skjuts upp i väntan på att förhandlingarna mellan arbetsgivaren och facket avslutas.

Länsstyrelsen i Dalarna motiv för att hindra Kirppu från sina fritidssysslor är att de kan vara förtroendeskadliga och att myndigheten behöver ha »förtroende från alla sektorer i samhället«, står det i beslutet.

Login