Tyskland sluter upp bakom Sveriges biobränslelobbying

I ett gemensamt inspel med fem andra medlemsländer får Sverige uppbackning för linjen att flytande biobränslen från livsmedel lättare ska få statsstöd. Men regeringen räknar med att ytterligare länder kommer att ansluta sig, enligt näringsdepartementet.

Just nu läggs de sista pusselbitarna innan Berlaymont skickar ut sitt första förslag i månadsskiftet juni-juli till nya regler och riktlinjer för vilka statsstöd som får delas ut utan att stöta på patrull från Bryssel nästa år.

Frågan är en het potatis. Dels eftersom stora delar av regelverket satts på paus under coronakrisen, vilket föranlett omfattande utpumpningar av stöd som i praktiken försämrar konkurrensen på den gemensamma marknaden. Dels eftersom EU-kommissionen utlovat en större omstöpning av regelverken i samband med den gröna given.

{{factbox:2573:L}}För medlemsländerna brinner det i knutarna. I och med att EU-kommissionen sitter på större egen beslutsrätt i frågan om vilka regler som ska gälla på statsstödsområdet, är möjligheterna till inflytande begränsade.

Men efter omfattande politiskt förarbete – som började redan i december – har sex medlemsländer samlats i ett omfattande inspel i EU-kommissionens arbete med att ta fram nya regler för statsstöden framöver.

Login