UKÄ ska utvärdera högskolans arbete med hållbar utveckling

UPPFÖLJNING. Regeringen har beslutat att ge Universitetskanslersämbetet (UKÄ) i uppdrag att göra en utvärdering av universitets och högskolors arbete med hållbar utveckling.

Enligt regeringen kan hållbar utveckling på högskolorna handla om etik, fattigdomsminskning, hållbar urbanisering, demokrati och förvaltning.

För tio år sedan skrevs in i högskolelagen att universitet och högskolor ska främja en hållbar utveckling för att såväl nuvarande som kommande generationer ska garanteras en hälsosam och god miljö, ekonomisk och social välfärd samt rättvisa. För att få en samlad bild av hur högskolan arbetar med de här frågorna och vilka resultat som har nåtts ska UKÄ utvärdera universitets och högskolors arbete med hållbar utveckling.

- I vår globaliserade värld är det allt viktigare att ha kunskap om och förståelse för hur vi påverkar vår omvärld och våra medmänniskor. Våra studenter måste till exempel ges möjlighet att diskutera och reflektera över hur deras framtida yrkesroller kan påverka samhället när det gäller miljö, välfärd och rättvisa, kommenterar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Login