Universiteten i Luleå och Umeå fördjupar samarbetet i ”The arctic five”

De fem nordligaste universiteten i Sverige, Norge och Finland ingår i alliansen ”The arctic five”. Nu fördjupas samarbetet med ett nytt råd om totalt femton forskare.

Lärosätena i samarbetet ska tillsammans hitta lösningar på gemensamma problem som de nordliga samhällena står inför. För att underlätta samarbetet har femton forskare utsetts för att fördjupa samarbetet, både mellan universiteten och inom de olika kunskapsområdena.

Fyra av forskarna är baserade vid Umeå universitet. Enligt ett pressmeddelande är de Malcolm Lillie, professor i arkeologi; Janina Priebe, första forskningsassistent i miljöhistoria; Hans Pettersson, arbetsmiljöforskare och Miguel San Sebastian, som är professor i folkhälsa.

Luleå tekniska universitet (LTU) representeras enligt samarbetets hemsida av tre forskare. Christina Allard, biträdande professor i rättsvetenskap; Karolina Parding, professor i arbetsvetenskap och Agatino Rizzo, professor i arkitektur, får alla chansen att bidra under den två år långa mandatperioden.

Login