Utredare hoppas riksdagen ska släppa avfallet fritt

Förslaget att fler än kommuner ska få hantera verksamheters hushållsliknade avfall får ett hyfsat gott mottagande. Nu hoppas frivalsutredaren Ethel Forsberg att riksdagspolitikerna ska våga ta striden med sina kollegor i kommunerna.

– Det är inte en jättetydlig höger-vänsterfråga det här. Utan det största problemet är att alla som sitter i riksdagen har partikamrater som sitter i kommunerna, säger den tidigare generaldirektören för Kemikalieinspektionen till Altinget och fortsätter:

– Det kommunala intresset här skapar en tröghet i förändringen. Det är de som berörs främst. Naturligtvis berörs även de som vill ha förändringen. Men det är ju kommunerna som är mer tveksamma, eftersom de byggt upp en struktur kring det här och har haft ansvar för det här väldigt länge.

Tanken med frivalsreformen är att göra det möjligt för verksamheter att upphandla andra aktörer än kommunen för att kunna ta hand om det hushållsliknade avfallet. Därigenom ska den resursen kunna användas till fler ändamål, hos dem där det finns ett intresse.

Det har dock inte varit en enkel reform att ro i hamn. Tre tidigare utredningar har gått bet på området. Men Ethel Forsberg anser att den senaste utredningen berett marken väl för att det ska bli möjligt att få igenom förslagen den här gången.
– Ingen har någonsin gjort en sådan konsekvensbedömning som vi gjort. Det är därför också glädjande att vi inte hört så mycket ifrågasättande mot den i remissrundan. Det gör att jag tror att vi landat ganska rätt i vårt förslag, säger hon.

De invändningar som har kommit in i remissrundan, från framför allt kommuner, Sveriges kommuner och regioner samt Avfall Sverige, om att bland annat risken skulle öka att oseriösa aktörer skulle ge sig in på området, ger Ethel Forsberg inte mycket för.
– Det är en tillsynsfråga, och där skulle jag säga att vi snarast förstärker möjligheterna till tillsyn genom de förslag som vi lägger fram, säger hon till Altinget.

Utredningen går bland annat längre avseende kraven på spårbarhet, och föreskriver mer tillsyn än våra grannländer, för att garantera att de som väljer frival gör det med syfte att öka materialåtervinningen. Det har fått vissa återvinningsföretag att samtidigt mena att utredningen skapar för mycket insyn i avfallsproducenterna, avfallstransportörerna och återvinnarnas verksamhet. 

Login