Utsläpp från arbetsmaskiner under lupp igen

REGERINGSUPPDRAG. Transportstyrelsen får i uppdrag att förutsättningslöst utreda om ett register på arbetsmaskiner kan fungera som ett miljöstyrmedel. I Norge är branschen nästintill i mål med systemet, för egen maskin.

Arbetsmaskiner bedöms vara den enda sektorn i Sverige som har haft ökande växthusgasutsläpp sedan 1990, och står idag för uppskattningsvis sex procent av de totala utsläppen.

Men även om flera utredningar sedan 2012 har sett över olika förslag på miljöstyrmedel som kan få ner utsläppen, har det varit svårt att landa i lösningar. I den klimatpolitiska handlingsplanen blev dock tre styrmedel utpekade.

Två av dessa är igång - dels en klimatpremie vid inköp, dels har särskilda forskningsmedel skjutits till.

Men nu görs också ett nytt försök med det tredje styrmedlet – ett maskinregister innehållande bland annat information om utsläpp.

Redan under den förra mandatperioden utreddes frågan av Naturvårdsverket, som landade i att förorda att Transportstyrelsen skulle få ansvaret att ta fram och hålla i ett register.

Men nu får Transportstyrelsen ett mer öppet uppdrag, där fördelar och svårigheter ska utredas innan ett eventuellt styrmedel tas fram.
– Bland annat behöver integritetsaspekten redas ut ytterligare innan vi beslutar om ett nytt statligt register, säger en källa inom regeringskansliet.

Myndigheten får fram till oktober nästa år på sig att sätta ner foten i frågan. Men redan nu kan mycket inspiration hämtas på nära håll. I Norge har nämligen de inblandade branschaktörerna på eget initiativ fått på plats ett register sedan flera år.

Login