Vad händer om miljöprotesterna mot Cementa går hem?

Cementa och näringslivet har varit tydliga med risken för omfattande byggstopp och stora varsel om kalkbrytningen på Gotland stannar av. Däremot är det ingen som vill kommentera vilka skadeståndsprocesser som väntar om bolaget inte kan leverera enligt avtal.

Byggstopp i hela landet och hundratusentals jobb är i fara om Cementa tvingas avbryta kalkbrytningen på Gotland. Det budskapet har knappast undgått någon i den debatt som pågått sedan Mark- och miljööverdomstolen avvisade bolagets ansökan i slutet av sommaren. Men vilka skadeståndsprocesser som kan vänta om cementleveranserna uteblir vid ett produktionsstopp – det vill däremot ingen kommentera.

För även om regeringens så kallade Cementa-lag passerade riksdagen utan något motstånd, alla partier ställde sig bakom, så finns det kritiker utanför riksdagen som inte tänker släppa igenom lagen utan strid.

Greenpeace klargjorde redan förra veckan att organisationen kommer att överklaga det tillstånd som regeringen antas bevilja bolaget. Nu har även Naturskyddsföreningen satt ner foten och bestämt sig för att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen, skriver TT.

Login